Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Koľko stojí vytvorenie web stránky

Cena za vytvorenie webovej stránky je úmerná rozsahu webovej stránky a kvalite vykonanej práce. Prinášame vám prehľad cien jednotlivých typov webových stránok.

 

Webová stránka zdarma

Získať webovú stránku zdarma dnes nie je nič zložité. Existuje množstvo alternatív ako sa prezentovať na webe bezplatne.

Tou azda najznámejšou možnosťou je Facebook. Na Facebooku si môžete vytvoriť zdarma svoj osobný profil, ale aj firemnú či produktovú stránku. 

Okrem Facebooku existujú aj ďalšie bezplatné alternatívy. Ich spoločným znakom je, že si stránku vyklikáte sami a samozrejme nebudete ju mať funkčnú na svojej vlastnej webovej adrese, ale na adrese služby, ktorá vám bezplatné vytvorenie stránky ponúkla.

 

Webová stránka zdarma na vlastnej adrese

Ak chcete mať svoj vlastný web na svojej vlastnej webovej adrese, potom je potrebné si kúpiť webovú doménu a zaplatiť webhosting, kde bude stránka nasadená. Ak to zariadite sami, tak vás to bude ročne stáť okolo 40 až 100 Euro. 

Získate tak web, ktorý bude mať vlastnú webovú adresu ako napríklad náš web dostupný na adrese http://www.dufeksoft.com.

Na vytvorenie webu môžete skúsiť zohnať nejakého mladého študenta, ktorý vám rád pomôže za to, že mu poskytnete možnosť sa realizovať a získať do svojho portfólia referenciu konkrétnej realizácie webovej stránky. Samozrejme počítajte s tým, že webová stránka od začiatočníka, nebude ten úplný top a nebude pravdepodobne spĺňať úplne všetky vaše očakávania a s veľkou pravdepodobnosťou nebude spĺňať nároky na prvotriedne webové stránky.

 

Prvotriedna webová stránka

Prečo vám žiadny študent ani začínajúci programátor nevytvorí prvotriednu webovú stránku? 

Jednoducho preto, lebo to nie je iba o programovaní ako si mnoho začínajúcich tvorcov webových stránok myslí. Vyžaduje to množstvo skúseností a znalostí, ktorých väčšinu človek získa až realizáciou praktických projektov a nedá sa to naučiť iba z knižiek a kurzov.

Aké kritéria má spĺňať prvotriedny web si prečítajte v našom bezplatnom e-booku.

 

 

Pre prvotriedny web hľadajte skúsenú firmu alebo vývojára, ktorý už má viacero úspešných projektov za sebou. Žiadajte od neho ukážku odvedenej práce a referencie od existujúcich zákazníkov. 

Vyhýbajte sa platbám vopred. Seriózny tvorca webových stránok od vás nebude žiadať žiadnu zálohu ani platbu vopred. Platiť by ste mali začať až vtedy, keď môžete začať webovú stránku reálne využívať aspoň v nejakej obmedzenej forme.

 

Štandardná webová stránka pre propagáciu firmy, služby, či produktu, ktorá nevyžaduje zložité programovanie vás bude stáť u skúseného tvorcu webových stránok rádovo stovky Eur.

Cena štandardizovaného e-shopu bude niekde na úrovni 1.500 €.

 

Komplexná tvorba webovej stránky

Webová stránka nie je iba to, čo na nej vidíte na prvý pohľad. Nie je to iba o pocite, ktorý z nej máte. Webová stránka by mala predovšetkým podporovať vaše podnikanie a získavať nových zákazníkov.

Iba málo začínajúcich a malých podnikateľov si to dostatočne uvedomuje. Stačí im, že majú webovú stránku, ale už sa nezaoberajú skutočnosťami, ktoré by im mali prilákať na web čo najviac návštevníkov a získať čo najviac zákazníkov.

V prípade, že tvorba nových webových stránok rieši aj spôsob efektívneho získavania nových zákazníkov prostredníctvom webových stránok, potom sa práce na tvorbe webových stránok budú pohybovať na úrovni niekoľko tisíc €.

Ak chcete, aby vaše podnikanie nebolo iba o prežívaní. Ak chcete vybudovať podnik, ktorý bude živiť celú rodinu a aj ďalšie generácie. Ak chcete cestovať a vidieť svet, potom nemôžete ignorovať tú najdôležitejšiu fázu pri tvorbe webových stránok. A tou je získavanie platiacich zákazníkov.

Dobrou správou je, že hoci vás to bude stáť naozaj tisíce €, nemusíte ich platiť hneď na začiatku za vytvorenie webových stránok. Peniaze budete míňať postupne, tak ako budete budovať propagáciu vášho podnikania. 

Webové stránky budete postupne upravovať, meniť, rozširovať v reakcii na fakty, ktoré zistíte počas svojho podnikania. Nikto učený z neba ešte nespadol a ani žiadna agentúra vám nevytvorí web, ktorý bude generovať milióny návštev a zákazníkov po jeho vytvorení.

Rátajte s tým, že budete potrebovať priebežne vytvárať rôzne nové obrázky, texty, upravovať funkčnosť stránky, atď. Niečo urobíte aj svojpomocne, ale veľa vecí si budete musieť objednať a dať urobiť profesionálom.

 

Tvorba webovej stránky na mieru

Mikrostránka, blog, stránka so správou obsahu, či e-shop sú najčastejšie typy webových stránok.

Častokrát ale potrebujete pre svoje podnikanie na webových stránok špecifické funkcie, ktoré bežne webové stránky neobsahujú.

Predstavte si napríklad systém predaja leteniek, systém rezervácie parkovacích miest na letisku, či online účtovníctvo. Toto všetko sú príklady webových stránok, ktoré bolo potrebné programovať na mieru.

Ak sa pre niečo také rozhodnete, môžete získať voči konkurencii zásadnú výhodu a tým prilákať oveľa viac nových zákazníkov.

Vytvorenie funkčnosti na mieru v prípade webových stránok  vyžaduje ďalšie znalosti a oveľa viac skúseností ako bežná tvorba webových stránok. Ak o niečom takom uvažujete pýtajte si od tvorcu webových stránok ukážky webov, pre ktoré niečo individuálne programoval.

Pri tvorbe webu na mieru rátajte so sadzbou minimálne 20 € za hodinu práce programátora. Neuspokojte sa však s ponukou hodinovej sadzby, pretože neviete skontrolovať koľko hodín naozaj programátor na tvorbe vašich webových stránok strávi. Trvajte striktne na presnom vyčíslení konečnej ceny za tvorbu webových stránok. 

Väčšinou narazíte na argument, že sa to nedá presne vopred určiť. Môžem vás však uistiť, že sa dá cena stanoviť vždy. Vyžaduje to dostatočné skúsenosti a tvorca webových stránok samozrejme riskuje, že cenu podhodnotí a zaberie mu to viac času ako pôvodne plánoval.

Pri serióznej spolupráci sa pred uzatvorením dohody medzi vami a dodávateľom webových stránok spíše zoznam funkčnosti a určí sa presná cena, ktorú za túto funkčnosť zaplatíte.

A koľko to môže teda stáť? 

Čas strávený návrhom, tvorbou a testovaním špecifickej webovej stránky na mieru bude začínať približne na 100 hodinách a cene 2000 €.

 

Roman Dufek

- Roman Dufek, DUFEKSOFT, s.r.o.

Programovaním sa živím už od roku 1993. Webové stránky vytváram od roku 2001.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?