Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Ako sa tvorí softvér – časť šiesta – user experience

Mnoho dobrých myšlienok a aplikácií stroskotá na ich ťažkopádnosti a nepoužiteľnosti. Čo to spôsobuje a ako to napraviť sa pokúsime načrtnúť v tomto článku.

User experience

Možno ste sa stretli už s pojmom user experience alebo skratkou UX. Tento anglický výraz by sme mohli doslovne preložiť ako užívateľská skúsenosť. UX sa zaoberá postupmi a metódami ako vytvoriť aplikácie a weby, ktoré sa veľmi ľahko používajú.

Prečo je veľa projektov neúspešných

Mnoho zaujímavých nápadov a projektov končí neúspešne pretože si nedokázalo nájsť dostatok používateľov, ktorí by ho vedeli uživiť.

Veľmi častou príčinou býva fakt, že programátor má super nápad a pustí sa do jeho realizácie. Pri tvorbe výslednej aplikácie však zabúda na to, kto bude aplikáciu v skutočnosti používať. Vyvíja aplikáciu zo svojho pohľadu programátora, ale neuvedomuje si, že používatelia nechápu svet počítačov rovnako ako on. Čo sa programátorovi zdá jasné a jednoduché, môže byť pre mnoho ľudí absolútne nepochopiteľné.

Bohužiaľ to nie je prípad iba jednotlivých programátorov a malých projektov. Je to stav, ktorý neustále prevláda aj vo väčšine veľkých firiem. Zoberme si napríklad Microsoft a jeho operačný systém Windows 8. To bol absolútny prepadák a ani s verziou Windows 10 sa im nepodarilo dostatočne dobre zlepšiť povesť operačného systému Windows.

Dizajn a užívateľský komfort majú byť na prvom mieste

Úplne opačný prístup ako Microsoft razí spoločnosť Apple. Tam je všetko podriadené dizajnu a jednoduchosti použitia. Hoci mnohokrát výrobky a softvér spoločnosti Apple svojimi možnosťami zaostávajú za konkurenciu, tak aj napriek tomu sa im darí veľmi dobre. Ľudia sú ochotní za výrobky spoločnosti Apple zaplatiť mnohonásobne viac ako za výrobky konkurencie.

Každý kto prešiel z Windows na Mac alebo z Android telefónu na iPhone, vie že inštalácia aj každodenné používanie sú oveľa jednoduchšie a intuitívnejšie.

Ak aj vy plánujete nový produkt alebo službu, pamätajte na to, že nestačí dobrý nápad a hurá idem na to. Musíte veľmi veľa času venovať úsiliu ako vytvoriť čo najjednoduchšie použiteľný produkt, ktorému budú jeho zákazníci rozumieť.

Vyžaduje to mnoho úsilia a času a nie je to vôbec jednoduché. Mnohokrát si musíte zavolať na pomoc aj externých odborníkov, ale výsledok určite stojí za to. Vaše úsilie bude odmenené spokojnosťou vašich zákazníkov, ktorí by vás v žiadnom prípade nevymenili za konkurenciu.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?