Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Pekný a úspešný web

Pekný a úspešný web nemusia vždy znamenať to isté. Web môže byť pekný, ale nemusí vám zarábať. Prinášame vám rady a návody, na čo si dať pozor, aby ste mali úspešné webové stránky.

Ako vzniká pekný web

Na internete sú milióny webových stránok. Niektoré sa nám páčia viac a iné menej. Ak chcete mať pekný web, tak sami si ho nevytvoríte.

Profesionálna tvorba webov, ako každé iné tvorivé povolanie, vyžaduje mnoho znalostí a skúseností. Aby sa web ľuďom páčil po vizuálnej stránke, potrebujete zosúladiť množstvo vecí. Dôležité sú farby, obrázky, typ a veľkosť písma, rozloženie jednotlivých prvkov na webe, tvary ovládacích prvkov, tlačidlá atď.  

Zosúladiť jednotlivé komponenty, ich tvary, farby a rozloženie vyžaduje množstvo úsilia, práce a skúseností. Kým navrhnete pekný a originálny dizajn webových stránok, môže to trvať aj týždne alebo mesiace. 

Samozrejme nie každý je ochotný a schopný zaplatiť tisíce Eur za pekný a originálny dizajn webu. Väčšina webových stránok sa vytvára na základe výberu z niekoľkých vopred pripravených šablón, ktoré sa mierne zmodifikujú podľa aktuálnej potreby.

Keď je dizajn odsúhlasený, nasleduje vlastné kódovanie webu. Ide o technickú stránku, ktorú zabezpečujú programátori. 

Viditeľnosť webových stránok

Dôležitou úlohou pre zabezpečenie úspechu webových stránok je ich zviditeľnenie. Ak o vás ľudia nevedia a nevedia vás ani nájsť, potom ste zbytočne do tvorby webových stránok investovali. Viac o tom, čo robiť pre zviditeľnenie vašich webových stránok si môžete prečítať v našom bezplatnom e-booku Web, ktorý zarába.

Použiteľnosť webových stránok

Pekný dizajn je jedna vec, ale jednoduchosť použitia je vec úplne iná. Ten najkrajší dizajn môžete zničiť chybami v použiteľnosti webových stránok. 

Ak sa  ľudia nevedia na webových stránkach jednoducho orientovať, nevedia rýchlo nájsť alebo vyhľadať informácie, ktoré ich zaujímajú, tak váš web rýchlo opustia.

Táto oblasť sa nazýva User experience, alebo po slovensky užívateľská skúsenosť. Je to osobitná kapitola tvorby webu, ktorá sa veľmi často zanedbáva. Čím je web rozsiahlejší, tým dôležitejšie je venovať sa user experience.

User experience je súhrn techník a nástrojov, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby webové stránky, ale aj akákoľvek iná aplikácia, fungovali tak ako ľudia očakávajú. Aby bolo ich používanie jednoduché, rýchle a intuitívne.

Skúste sa vžiť do kože neskúseného návštevníka vášho webu alebo požiadajte o pomoc nezaujatého známeho, nech skúsi na vašom webe niečo konkrétne vyhľadať.  Možno vás prekvapí, s čím všetkým  bude mať problémy. Mnohokrát veci, ktoré sa nám zdajú jednoduché, sú pre iných veľmi zložité. Je to dané najmä tým, že daná oblasť podnikania je pre nás známa, ale pre ostatných nie. 

V ďalších článkoch vám prinesieme konkrétne návody ako user experience vašich webových stránok zlepšiť.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?