Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Ako sa tvorí softvér – časť prvá - vývojové prostredie

Každý deň milióny, ba až miliardy ľudí, po celom svete používajú smartfóny, tablety, notebooky a ďalšiu elektroniku, ktorej základnou výbavou sú softvérové aplikácie a programy.

Zaujíma vás ako tieto aplikácie vznikajú? 

Vývojové prostredie

Vo svojej podstate je tvorba programu, či aplikácie veľmi jednoduchý proces. Do počítača nainštalujete špecializovaný program, v ktorom môžete vytvárať ďalšie nové programy. Takýto program sa volá vývojové prostredie. 

Vývojových prostredí existujú možno aj stovky. Výber a použitie konkrétneho vývojového prostredia závisí od toho, aký druh aplikácie a pre aké zariadenie chcete vytvoriť. Tvorba programov pre Windows sa najčastejšie vykonáva vo vývojovom prostredí Microsoft Visual Studio. Pre Apple počítače, iPhone, iPad a ďalšie Apple zariadenia je k dispozícii bezplatné vývojové prostredie Xcode. Tvorba webových stránok je osobitná kategória, ktorá poskytuje na výber širokú paletu nástrojov.

Programovací jazyk

Tvorba aplikácie je podobná písaniu knihy vo Worde. Aby ste dokázali napísať pútavú knihu, potrebujete ovládať jazyk čitateľa. Do wordu vkladáte postupne jednotlivé slová, ktoré vytvárajú vety, tie príbeh a výsledkom je bestseller, priemerne čítaná kniha alebo prepadák.

S tvorbou programov, web stránok, či mobilných aplikácií je to podobné. Vo vývojom prostredí tvoríte programy zapisovaním príslušných príkazov vo vybranom programovacom jazyku. Podobne ako pri písaní knihy ich musíte správne zoradiť, aby dávali zmysel a výsledný program fungoval.

To aké slová a výrazy môžete použiť, je dané programovacím jazykom, ktorý dané vývojové prostredie podporuje. Programovacích jazykov je veľké množstvo a každý z nich má svoje určenie. Ak vytvárate webové stránky, mobilné aplikácie aj Windows programy, podobne ako my, tak s jedným programovacím jazykom si nevystačíte.

Nadstavbové knižnice

Aby si programátori ušetrili čas, využívajú časti programov, tzv. knižnice, moduly, či balíčky, ktoré už niekto iný pred nimi vytvoril. Aj samotné vývojové prostredia prichádzajú s knižnicami, ktoré už vytvorili autori vývojového prostredia a ktoré umožňujú niektoré činnosti programátorom zjednodušiť.

Detailné poznanie jednotlivých knižníc a ich možností, urýchľuje tvorbu nových aplikácií. Z vlastnej praxe môžeme potvrdiť, že zvládnuť pravidlá programovacieho jazyka zaberie oveľa menej času ako naštudovať možnosti doplnkových knižníc, ktoré s vývojovým prostredím máte k dispozícii.

Každý môže programovať

Mnoho študentov a nadšencov skúša programovať. Často si vytvoria vlastný web alebo web niekomu známemu. Ak sa zaujímate o programovanie, začať s ním je jednoduché.

Tvoriť kvalitné a dlhodobo udržateľné softvérové produkty a riešenia je však už oveľa náročnejšia a komplexnejšia úloha ako sa môže začiatočníkovi na prvý pohľad pri tvorbe webu zdať.

V našom miniseriály vám postupne ukážeme zoznam činností, techník, znalostí a nástrojov, ktoré potrebujete na profesionálnu tvorbu programov a aplikácií.

V ďalšej časti si povieme niečo o ukladaní dát, ktoré chcete na webe, v programe, či aplikácii spracovávať.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?