Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Ako na to, aby ste webové stránky dostali načas

Dá sa dosiahnuť 100% dodržiavanie termínov pri tvorbe webových stránok? Áno dá sa to a prezradíme vám ako na to. 

Koľko webových stránok odovzdáme načas

Neviem ako to robia iný tvorcovia webových stránok, ale nám sa za posledný rok ani raz nestalo, že by sme nedodali webovú stránku, či iný projekt v dohodnutom termíne. A samozrejme aj za vopred dohodnutú cenu. 

A nebolo ich naozaj málo. Každý mesiac pracujeme na realizácii minimálne štyroch až piatich projektov. Aj v čase písania tohto článku máme paralelne rozpracovaných 8 projektov.  

Notorickým oneskorencom to zrejme bude znieť ako sci-fi, ale naozaj sme to dokázali.

Pozrite prehľad vytvorených webových stránok, ktoré sme dodali našim klientom. 

Neviem definovať ako to presne robiť, aby ste dodržali termíny aj cenu, ale viem povedať ako to robíme my. 

Používame najlepšie nástroje

Ja osobne používam počítač MacBook Pro, na ktorom mám nainštalovaný aj Windows. Odkedy som prešiel na Mac, tak som nemusel nikdy Windows preinštalovať, nikdy mi počítač nezamrzol ani nespadol. Predchádzajúci Mac, ktorý som posunul synovi, beží aj po piatich rokoch intenzívneho používania rovnako svižne ako keď som ho kupoval. Nie sú na ňom žiadne prasknuté pánty ani nič podobné.

A prečo mám na Macu Windows? Mac používam ako kancelársky stroj, v čom mi plne vyhovuje Mac OS. A Windows používam ako programátor. Na tvorbu programov a webových stránok používame Microsoft Visual Studio. Napriek mojim výhradám voči Windows, musím povedať že naopak Visual Studio je špičkový vývojový nástroj, ktorý nám umožňuje vytvárať weby rýchlo a kvalitne.

Zároveň platforma .NET, na ktorej weby vo Visual Studiu tvoríme je robustná platforma, ktorá nám poskytuje rozsiahle možnosti vývoja individuálnych webových projektov. Osobné skúsenosti s PHP nemám, ale kolegovia, ktorí skúsili aj PHP aj .NET tvrdia, že .NET je oveľa použiteľnejší na tvorbu rozsiahlych projektov a oveľa jednoduchšie sa tam dá oddeliť užívateľské rozhranie, dáta a logika spracovania dát.

Väčšina webov na Slovensku sa tvorí v PHP na Wordpresse. V minulosti sa používali aj iné PHP nadstavby. Je to logické, keďže vývojárske nástroje sú pre túto platformu zdarma. Na druhej strane Visual Studio aj databáza MS SQL boli dlhé roky iba za poplatok a iba veľké vývojárske firmy boli ochotné za ne zaplatiť. Samostatní vývojári a programátori využívali  takmer výlučne bezplatné PHP a databázu MySQL, takže ani agentúry, ktoré vývojárov hľadali, nemali na výber.

Nám sa však osvedčilo si priplatiť a využívať Visual Studio, .NET a MS SQL. Dobrá správa je, že dnes už je Visual Studio aj MS SQL dostupné pre vývojárov aj v bezplatnej verzii. Weby dodávame so správou obsahu, takže majiteľ webu si ho môže spravovať rovnako pohodlne ako weby vytvorené vo Wordpresse.

Poznáme svoju cenu a kapacitu

Pri každej ponuke na tvorbu webu jasne zákazníkovi komunikujeme termín a cenu, ktorú garantujeme. Neponúkame najlacnejšiu tvorbu webov a ani neustupujeme bezmyšlienkovite v termínoch realizácie. Našou filozofiou je najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Na druhej strane, ak sa na termíne a cene dohodneme, tak sú pre nás záväzné. Dodržiavanie sľubov je našou základnou hodnotou. Ak treba tak, pracujeme oveľa viac ako je bežná pracovná doba, aby sme očakávania zákazníka naplnili.

Veľakrát sa naopak stane, že zákazník nás požiada o posun termínov realizácie, keďže jeho vlastné povinnosti mu bránia v tom, aby si dokázal nami dodané priebežné riešenie pozrieť a spripomienkovať.

Plánujeme reálne

Plánovanie je základ. Musíte vedieť reálne odhadnúť náročnosť projektu. Podľa toho stanoviť kedy začať, kedy čo odovzdať  a priebežne to kontrolovať. V prípade časového sklzu je nutné nájsť alternatívny postup, ktorý zabezpečí dodržanie termínov.  

Dlhoročné skúsenosti s tvorbou programov a webových stránok ma naučili, že u takmer každého projektu sa vyskytne niečo s čím vopred nerátate. Je preto nevyhnutné plán stanoviť tak, aby v ňom bol aj voľný priestor na vloženie prác na nepredvídaných úlohách.

Keď máme voľný čas, nesedíme so založenými rukami. Ihneď začíname nový projekt, hoci sa mal začať až o týždeň neskôr.

Veríme svojej intuícii

V mnohých firmách sú v móde stretnutia viacčlenných tímov, kde sa prezentujú nápady, diskutuje sa aké je najlepšie riešenie a pod.  Osobne to vnímam ako prípravu alibi pre prípad zlyhania projektu, aby sa našli výhovorky, keď niečo nie je načas a aby sa šéfovi ukázalo, že aj on bol pri rozhodovaní a aj on mohol povedať, čo je nesprávne a čo treba urobiť, aby sa to stihlo včas.

Ak pristupujete ku každej webovej stránke, ako keby ste ju robili pre seba, dávate do toho 100% svojich schopností a úsilia a z výsledku ste nadšení skôr ako to ukážete klientovi, tak si buďte istí, že aj klientovi sa výsledok bude páčiť. Nikdy nezľavujte z nárokov iba preto, že to robíte pre niekoho iného a nie pre seba. Samozrejme ale platí, že vopred viete aké sú klientove predstavy o účele a obsahu webových stránok.

Pri tomto postupe sa eliminuje počet konzultácií vo firme aj s klientom na minimum a šetrí sa čas všetkým zúčastneným.

Tvoríme funkčné prototypy

Aby sa predišlo zbytočným a opakovaným prerábaniam už hotových vecí na rozpracovanej webovej stránke, tak zvyčajným postupom je najprv tvorba wireframov a následne grafických návrhov. 

Wireframy sú zjednodušené návrhy, ktoré si môže klient pozrieť a získať predstavu o rozložení prvkov na webe. Toto môže spripomienkovať a odsúhlasiť. Keď sú hotové wireframy, tak grafik môže na ich základe urobiť grafický návrh a ten sa klientovi odprezentuje. Keď je grafický návrh odsúhlasený, môže sa pristúpiť ku kódovaniu webu.

Ak však viete zladiť tvorbu wireframov a grafického návrhu, môžete ihneď všetko tvoriť vo forme webovej stránky. Ak ste všetko navrhli správne, tak ste ušetrili čas, ktorý by ste inak strávili tvorbou wireframov mimo webovej stránky a tvorbou grafických návrhov mimo webovej stránky. Pre klienta je to takto oveľa lepšie, keďže ihneď získa ucelený prehľad o tom ako bude web vyzerať.

Ak treba niečo zmeniť, tak to zmeníte, ale musíte mať tie správne vývojové nástroje. My ich máme a preto dávame klientovi vždy k nahliadnutiu reálnu webovú stránku. Pre klienta je to takto najpohodlnejšie. Zmeniť to, pre nás nie je o nič komplikovanejšie ako keby sme to robili formou wireframov a grafických návrhov.

V konečnom dôsledku nám to zaberie menej času a vieme výsledný web dodať rýchlejšie. Zároveň nemusíme klientovi vysvetľovať, čo sú wireframy a neoberáme ho o čas, ktorý by inak musel prvý krát tráviť pri prezeraní wireframov, druhý krát u grafických návrhov a tretí krát pri posudzovaní webovej stránky. 

Je tento postup použiteľný univerzálne?

To si nedovolím tvrdiť. Jediné čo viem je, že nám to funguje. 

 

Roman Dufek

- Roman Dufek, DUFEKSOFT, s.r.o.

Programovaním sa živím už od roku 1993. Webové stránky vytváram od roku 2001.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?