Blog o vývoji softvéru na mieru

Najrýchlejšia tvorba prvotriednych webových stránok.

Príťažlivý vzhľad, jednoduché ovládanie, dodržaný rozpočet a časový harmonogram.

Aká je dobrá cena za vytvorenie web stránky

Koľko stojí vytvorenie web stránky? Čo tvorí cenu web stránky? Čo všetko je v cene a odpovede na ďalšie otázky, ktoré si kladiete, keď chcete mať vlastný web.

Názov web stránky

Ak uvažujete o vlastnom webe, tak ako úplne prvé si vyberte jeho názov. Výber názvu webu je veľmi dôležitý. Vždy je lepšie, keď už z názvu webu jeho návštevník vie, aký je účel webu. 

Skôr ako začnete na tvorbe webu pracovať, overte si, či vami vybraný názov už niekto nepoužíva. Ak je vybraný názov voľný, tak si ho čo najskôr zarezervujte.

Ak podnikáte na Slovensku, tak názov vášho webu bude končiť .sk. Ak v EÚ, potom je lepšie použiť koncovku .eu, prípadne .com.

Skúsený tvorca webov vám poradí aj s výberom názvu a overí za vás dostupnosť vybraného názvu.

Cena registrácie názvu na jeden rok napr. pre .sk web stránky je približne 20 Euro. Pre iné koncovky sú ceny väčšinou nižšie. 

Uvedený poplatok musíte platiť každý rok

Vzhľad, obsah a funkčnosť web stránky

Samotná tvorba webu je najnákladnejšia činnosť. Existuje množstvo nástrojov, ktoré je na tvorbu webu možné použiť. Ak ste to nikdy nerobili a neplánujete sa tým živiť, tak nemá význam sa do toho púšťať. 

Nájdete nástroje, ktoré vás lákajú na jednoduchosť používania, ale aj nástroje, ktoré vyžadujú znalosť programovania. Samotný web však nie je iba to, čo vidíte na povrchu. Na pozadí je toho oveľa viac a ak s tým nemáte skúsenosti, stránky sa vám môžu páčiť, ale mnoho vecí na nich nemusí byť funkčných a ľudia vás nemusia nakoniec vôbec nájsť. Ak robíte web pre vlastné potešenie, nevadí. Ak však chcete web používať na podnikanie a má to byť váš propagačný a predajný kanál, potom zverte tvorbu webu odborníkom.

Vytvorenie jednoduchej stránky v priebehu jedného dňa vás bude stáť približne 100 Euro. Je to jednorazová cena za pekné webové stránky, ktoré sú moderné a samozrejme sú pekné a čitateľné na počítači, tablete aj mobile.

Web hosting

Aby ľudia mohli vaše web stránky navštevovať, musia byť samozrejme tieto stránky umiestnené na nejakom počítači, ktorý beží nonstop a ktorý je voľne dostupný každému na internete.

Možno vás napadne, že máte doma voľný počítač a ten necháte stále spustený.  Tak na to zabudnite. Takto sa to naozaj nerobí. Nebudeme vám vysvetľovať technické detaily prevádzky webových stránok, ale ak nie ste počítačový nadšenec, tak  s vlastným počítačom si nevystačíte.

Na zverejnenie stránok na webe sa najčastejšie využíva web hosting. Je to služba, ktorú poskytuje množstvo firiem a jeho cena začína ročne na sume 20 Euro. Za túto cenu získate priestor na uloženie vašich web stránok, vaše stránky budú viditeľné na internete a dostanete k tomu aj možnosť používania mailových schránok zodpovedajúcich názvu vašich web stránok.

Celková cena za web stránky

Aké sú teda celkové náklady? Za registráciu názvu webu zaplatíte každý rok 20 Euro. Za web hosting každý rok tiež 20 Euro. Za samotné vytvorenie webu zaplatíte 100 Euro. V prvom roku vás web bude stáť teda 140 Euro a každý ďalší rok 40 Euro. Toto všetko za predpokladu, že si registráciu webu a web hosting zabezpečíte sami.

Ak zveríte všetko jednému dodávateľovi, ktorý vám zabezpečí registráciu, web hosting aj tvorbu webu, potom rátajte s tým, že jeho prácu spojenú s registráciou názvu webu a web hostingom treba zaplatiť. Najjednoduchší web na kľúč, tak môžete získať za cenu 150 až 200 Euro.

Ak vám niekto ponúka výrazne nižšiu cenu, potom je to podozrivé a bude niekde háčik. Niečo v tej kalkulácii chýba. Možno registrácia názvu, možno web hosting a možno sa to odrazí na kvalite výsledného webu, ktorý bude pekný na počítači, ale nepoužiteľný na mobile.

Ako zarábať online predajom (web, eshop, ...), nech predávate čokoľvek? Ako predávať viac a za vyššie ceny ako konkurencia? Ako vyliečiť stratový web a eshop? Ako nenaletieť na rozprávky tvorcom webov a markeťákom, ktorými Vás oberajú o peniaze?